Egy roletta praktikus és dekorációs szempontból is remek kiegészítőjévé válhat otthonunknak.

Mi az a roletta?

A roletta egy beltéri árnyékolótípus, melynek központi eleme a nyílászáró üvegfelületén le- és felhúzható textilréteg. Manapság többnyire tetőtérben elhelyezett ablakokra szokták felszereltetni az erős napsugárzással járó agresszív UV sugárzás kivédése érdekében, de legalább ilyen jó szolgálatot tehet egy roletta az alsóbb szinteken lévő nyílászárók árnyékolójaként is.

A roletta lehetséges funkciói

Egy roletta számos előnyös funkcióval rendelkezik. Ezek közül a legalapvetőbb nyilvánvalóan a sötétítés és az árnyékolás, de ugyanilyen hasznos lehet egy roletta akkor, ha nem akarjuk, hogy belső tereink túlságosan felmelegedjenek egy forró nyári napon. A roletta ugyanis nem engedi be a hőséget, ezáltal pedig elkerülhetjük, hogy a túlzásba vitt klímahasználat nagy összegekkel dobja meg a villanyszámlánkat. A roletta emellett természetesen arra is jó, hogy takarást nyújtson a kintről befelé kukucskáló, kíváncsi tekintetekkel szemben, arról nem is beszélve, hogy tetszetős kinézete miatt kiváló dekorációs eleme lehet otthonunknak.

A roletta megfelelő használata és tisztításának módja

Amennyiben úgy döntünk, hogy otthonunkat kellemesebb hellyé tennénk egy roletta felszerelésével, nem árt tudnunk, miként is kell azt megfelelően használni és tisztán tartani. Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a roletta kizárólag belső terekben alkalmazható, kültéren nem képes funkcionálni, ugyanis az esővíz hatására a roletta textilje károsodhat. Ha azt észleljük, hogy a roletta felszínén nagyobb mennyiségű házipor rakódott le, egy enyhén benedvesített szivaccsal vagy konyhai törlőronggyal kell áttörölni. A roletta egyéb, műanyagból és fémből készült alkatrészeit szintén egy rongy és némi langyosra melegített víz segítségével töröljük tisztára, és mindenképpen kerüljük közben a különböző tisztító-, súroló- és oldószerek használatát, mert ezekkel kárt tehetünk az egyes elemekben.

A roletta akadálymentesített működtetése

Nagyon fontos, hogy a roletta minden egyes le- vagy felhúzása előtt meggyőződjünk arról, hogy a folyamatnak semmilyen tárgy vagy tényező nem áll útjában. Ha ezt elmulasztjuk, azzal a roletta vásznának kiszakadását, illetve a váz meghibásodását kockáztatjuk.