Míg régen maximum a nyílászárók színén és méretén kellett gondolkoznunk, mivel a fakeret volt a jellemző, üveg ablakokkal, addig ma a modern nyílászárók és üvegek vásárlásakor olyan kifejezésekkel találkozhatunk, ami laikusként némi fejtörést okozhat.

Nyílászáró Budapest - Hogyan épül fel a nyílászáró üvege?

A mai ablakok már nem csak 1 réteg üvegből állnak, hanem akár 2-3 rétegből is, mely mind hőszigetelő anyagból készül. A háromrétegű üveg szigetel a legjobban. Ha még biztosabb hőszigetelésre van szükségünk, akkor pedig a műanyag nyílászáróba szerelt üveghez lehet kérni meleg peremes távtartót is.

Nyílászáró Budapest - Hőszigetelés

Azt, hogy a műanyag ablakok milyen hőszigetelő képességgel bírnak, az úgynevezett U vagy K érték mutatja. Ez az ablak hőveszteségét mutatja, tehát minél magasabb ez az érték, annál kevésbé szigetel jól az ablak. Mind az olcsóbb, mind a prémium minőségű műanyag ablakoknál csökken ennek az értéknek a száma, tehát jobb lesz a hőszigetelő képesség, ha növeljük a rétegek számát vagy vastagságát.

Nyílászáró Budapest - A távtartó fontossága hőszigetelés szempontból

Sokszor az üveglapok közötti távtartó alumíniumból készül, ami kevésbé hatékony, ha szigetelésről van szó, hiszen a pára lecsapódik az üveglapok között, aminek következtében a meleg levegő könnyen elillan otthonunkból. Ez ronthat az egyébként jól szigetelő műanyag nyílászáró minőségén. Bár drágább, de hosszútávon kifizetődőbb megoldás, a meleg perem távtartó, mely nemesacél és műanyag ötvözetével készül.

Érdemes hosszabb távon gondolkodni, ha nyílászárót vásárolunk, hiszen egy kicsit drágább, de minőségibb darabbal a fűtés számlánk is megcsappanhat.

Nyílászáró Budapest - Az ablak átállítása téli vagy nyári módra

Az ablak beszerelésénél érdemes megkérdezni a szerelőtől, hogy át lehet-e állítani az ablakot. Ha igen, és az ablak folyton téli módban van, nagyobb nyomás alatt áll. Így a szigetelő műanyag hamarabb tönkre mehet. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy kinyitjuk az ablakot, majd egy papírt teszünk az ablakkerethez és becsukjuk. Ha ki tudjuk húzni a papírt, úgy, hogy az ablak zárva van, akkor ablakunk nyári üzemmódban van.

Ezt bármikor könnyedén átállíthatjuk a csavarhoz megfelelő szerszámmal.